Τα Ιωάννινα είναι κτισμένα στην όχθη της λίμνης Παμβώτιδας. Είναι μια όμορφη, γραφική, πόλη η οποία έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Στα Ιωάννινα έχουν αφήσει τα σημάδια τους διάφοροι λαοί, με αποτέλεσμα στην αρχιτεκτονική αλλά και τη ζωή της πόλης να είναι εμφανές το πάντρεμα των πολιτισμών. Τα Ιωάννινα διαθέτουν σημαντικά αξιοθέατα- το κάστρο, τα τζαμιά, τον παραλίμνιο δρόμο με τα αιωνόβια πλατάνια, το ιστορικό κέντρο της πόλης και το νησί της λίμνης, όπου παραμένει ζωντανός ο θρύλος της κυρά Φροσύνης που μαζί με άλλες 17 Γιαννιώτισσες πνίγηκαν στη λίμνη.


Πώς να πάτε

Οδικώς

Τα Ιωάννινα συνδέονται με πολύ καλό οδικό δίκτυο με όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Υπάρχει και λεωφορείο ΚΤΕΛ που συνδέει τα Ιωάννινα με πολλές πόλεις.

ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, τηλ. επικοινωνίας: 26510- 26.286

Αεροπορικώς

Τα Ιωάννινα συνδέονται αεροπορικώς τόσο με την Αθήνα όσο και με τη Θεσσαλονίκη.

Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, τηλ. επικοινωνίας: 26510- 26.218

Ακτοπλοϊκώς/ Υδροπλάνο

Η λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων συνδέεται με το νησί της Κέρκυρας με υδροπλάνο.


Τι να δείτε

 • Κάστρο Ιωαννίνων. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδας, το οποίο κτίστηκε το 528 μ. Χ. από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό. 
 • Νησί Παμβώτιδας. Πρόκειται για ένα καταπράσινο νησί που βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης Παμβώτιδας. Αξίζει να δείτε τα μικρά ασβεστωμένα σπίτια, τα πλακοστρωμένα σοκάκια και τα φημισμένα μοναστήρια του, πολλά από τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα. Η πιο γνωστή μονή είναι του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας λόγω της ιστορίας του και της άριστης αγιογράφησής του.
 • Σπήλαιο Περάματος. Το Σπήλαιο Περάματος, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από 1.500.000 εκατομμύρια χρόνια, βρίσκεται πολύ κοντά στα Ιωάννινα. Η ξενάγηση στο μαγευτικό σπήλαιο διαρκεί περίπου 45 λεπτά και μπορείτε να το επισκεφτείτε από νωρίς το πρωί έως τη δύση του ήλιου. Είναι το πρώτο Σπήλαιο στην Ελλάδα που αξιοποιήθηκε τουριστικά, λόγω του μεγάλου μεγέθους του αλλά και της σπανιότητας του εσωτερικού του. Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου από τους κατοίκους της περιοχής και χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο. 
 • Τζαμιά. Αξίζει να δείτε το Τζαμί Ασλάν Πασά, στο οποίο στεγάζεται το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων, καθώς και τα Φετιχιέ τζαμί και Κανλί Τσεσμέ τζαμί.
 • Λιθαρίτσια – Τα παλάτια του Αλή Πασά. Το 1805 κτίστηκε το φρούριο από τον Αλή πασά ως προμαχώνας του κάστρου. Τα 3 σεράγια, του σουλτάνου και των γιών του, καταστράφηκαν το 1820. Σήμερα σώζονται τα τείχη και τα υπόγειά, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες πυρομαχικών και φυλακές. Σήμερα ο χώρος λειτουργεί ως κέντρο αναψυχής. 
 • Κόνιτσα. Η περιοχή διαθέτει υπέροχα φυσικά τοπία και σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία. Μπορείτε να διασκεδάσετε κάνοντας extreme sports, όπως rafting και kayak στον Αώο και τον Βοϊδομάτη που προσφέρεται για αρχάριους. Μπορείτε επίσης να κάνετε ορειβασία, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία και ιππασία. Στην περιοχή βρίσκονται και οι ιαματικές πηγές Καβασίλλων και Αμάραντου, οι οποίες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων.
 • Τζουμέρκα. Τα Τζουμερκοχώρια και τα Κατσανοχώρια είναι γεμάτα αξιόλογες εκκλησίες και μοναστήρια, χτισμένα σε θέσεις με πανοραμική θέα, σε κατάφυτες τοποθεσίες γεμάτες νερόμυλους, γεφύρια και τρεχούμενα νερά. Η γέφυρα της Πλάκας κτίστηκε το 1866 από Ηπειρώτες μαστόρους της πέτρας και αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής. Αξίζει να επισκεφθείτε το χωριό Πράμαντα, τα μοναστήρια της Τσούκας, της Κηπίνας, της Βύλιζας και της Πλάκας, καθώς και τους λιθόκτιστους οικισμούς Συρράκο και Καλαρρύτες. Αξίζει μια επίσκεψη στο σπήλαιο «Ανεμότρυπα» με τους υπόγειους καταρράκτες και σταλαγμίτες. Η περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορία, ορειβασία, και ιππασία, καθώς και rafting και kayak στα φαράγγια του Αράχθου ποταμού.
 • Μέτσοβο. Το Μέτσοβο έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Ο γραφικός οικισμός είναι γεμάτος πέτρινα αρχοντικά και καλντερίμια. Αξίζει να δοκιμάσετε τα τοπικά κρασιά και τυριά, ενώ στο Μέτσοβο θα βρείτε υπέροχα υφαντά, κεντητά και ξυλόγλυπτα. Αξίζει να δείτε το τις δεκατρείς εκκλησίες, το Αρχοντικό Τοσίτσα, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το κτίριο της Πινακοθήκης του Ε. Αβέρωφ, όπου εκτίθενται πίνακες και γλυπτά των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών, και την οικία Τσανάκα που έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο. Ο Εθνικός Δρυμός Βάλια- Κάλντα βρίσκεται στην καρδιά της οροσειράς της Πίνδου και θεωρείται ο σημαντικότερος δρυμός στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί καταφύγιο της καφετιάς αρκούδας στην Ευρώπη. Το Μέτσοβο διαθέτει δύο χιονοδρομικά κέντρα που διαθέτουν διαδρομές για όλες τις βαθμίδες κατάρτισης. 


Ζαγοροχώρια

Η περιοχή στα Ζαγοροχώρια χαρακτηρίζεται από βαθιές χαράδρες, ποτάμια, γεφύρια και πέτρινους οικισμούς. Η φημισμένη χαράδρα του Βίκου προκαλεί δέος με το μεγάλο βάθος της και τις κάθετες πλαγιές της. Αποτελεί καταφύγιο για περισσότερα από 1700 είδη φυτών αλλά και σπάνια είδη θηλαστικών, πτηνών και ερπετών. Η περιοχή προσφέρεται για δραστηριότητες, όπως ορειβασία, αναρρίχηση, καγιάκ, ράφτιγκ, ιππασία, και ορεινή ποδηλασία. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις γευστικότατες ζαγορίτικες πίτες.

 • Βίκος. Η φημισμένη χαράδρα του Βίκου είναι μια από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες του κόσμου, με μέσο βάθος 900 μέτρα. Η χαράδρα ξεκινάει κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο και τελειώνει πίσω από το χωριό Βίκος, στη γέφυρα της Αρίστης. Τη χαράδρα διασχίζει ο ποταμός Βοϊδομάτης ή Βίκος. Η περιοχή φημίζεται για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του και κυρίως για τα φαρμακευτικά φυτά του. Η διάσχιση της χαράδρας θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς ορειβατικές διαδρομές στην Ευρώπη. Η πρόσβαση γίνεται συνήθως από τα χωριά Πάπιγκο, Βίκος, Μονοδένδρι και Κουκούλι. Ο Βίκος είναι μικρό χωριό χτισμένο στη δυτική είσοδο του φαραγγιού. Αξίζει να δείτε την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα στο κέντρο του οικισμού, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, και την εκκλησία της Παναγίας στην είσοδο του φαραγγιού του Βίκου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες.
 • Πάπιγκο. Το Πάπιγκο είναι χτισμένο στην κορυφή Αστράκα και έχει φόντο τα βράχια, γνωστά και ως «Πύργοι του Πάπιγκου». Αποτελείται από το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο. Το Μικρό Πάπιγκο είναι ένας από τους λίγους οικισμούς της Ελλάδας που έχει διατηρήσει αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του. 
 • Μονοδένδρι. Το Μονοδένδρι βρίσκεται στο χείλος της χαράδρας του Βίκου. Ο οικισμός διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα. Αξίζει να δείτε την υπέροχη θέα της χαράδρας του Βίκου από τη θέση «Οξιά» στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. 
 • Αρίστη. Στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού βρίσκεται ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου με αξιόλογο ξύλινο τέμπλο και τοιχογραφίες. 
 • Βίτσα. Ο παραδοσιακός οικισμός της Βίτσας, με τα γραφικά αρχοντικά, βρίσκεται στη νοτιοανατολική είσοδο της χαράδρας του Βίκου. 
 • Βραδέτο. Το Βραδέτο είναι το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου. Πρόκειται για έναν μικρό παραδοσιακό οικισμό. Από τη θέση «Μπελόη» μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα στη χαράδρα του Βίκου. 
 • Μηλιά. Ο οικισμός της Μηλιάς είναι κτισμένος στο σημείο όπου ενώνεται η Ήπειρος, με τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Το χωριό βρίσκεται σε μια κατάφυτη τοποθεσία. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την μεταποίηση ξύλου και προμηθεύουν ολόκληρη την Ελλάδα με είδη λαϊκής τέχνης.
 • Βοβούσα. Η Βοβούσα είναι χτισμένη στις δύο όχθες του ποταμού Αώου. Αξίζει να δείτε το μονότοξο πέτρινο γεφύρι και τα λευκά σπίτια του οικισμού που ξεχωρίζουν μέσα στην κατάφυτη τοποθεσία.
 • Περιβόλι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.380 μ. και διαθέτει μεγάλες δασώδεις εκτάσεις και ορεινούς βοσκότοπους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χτίσμα του 13ου αι. ενώ πολύ κοντά της σώζεται τμήμα από το λιθόστρωτο της βασιλικής στράτας των Ρωμαίων (ο λεγόμενος βασιλικόδρομος), το οποίο ένωνε τη δύση με την ανατολή. 
 • Κρανιά. Αξιόλογα μνημεία του οικισμού είναι η εκκλησία των Αγίων Πάντων, του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου, καθώς επίσης και τα δύο πέτρινα γεφύρια του «Ματσαγκάνη» και του «Σταμπέκη».
 • Μολύβι. Το χωριό Μολυβδοσκέπαστο ή Μολύβι είναι το τελευταίο χωριό πριν τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγιάς της Μολυβδοσκέπαστης. Σύμφωνα με την παράδοση, ολόκληρη η στέγη του ιερού ναού ήταν σκεπασμένη με πλάκες μολυβιού, το οποίο όμως πήραν οι Τούρκοι για να φτιάξουν σφαίρες για τα τουφέκια τους. 
 • Ζίτσα. Η Ζίτσα διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Στη Ζίτσα παράγεται εξαιρετικό κρασί. Από το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία μπορείτε να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα προς τα Ηπειρώτικα βουνά.
 • Ελάτη. Το χωριό Ελάτη διαθέτει εξαιρετική θέα προς τα δάση και τα βουνά της Τύμφης. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από το 1806. 
 • Αμάραντος. Το χωριό Αμάραντος βρίσκεται κοντά στην Κόνιτσα. Τις εντυπώσεις κερδίζει η πλακόστρωτη πλατεία και το υπεραιωνόβιο έλατο, το οποίο αποτελεί σύμβολο του χωριού. Οι ιαματικές πηγές Αμάραντου βρίσκονται πολύ κοντά στο χωριό και προσελκύουν πολλούς επισκέπτες κατά την περίοδο Ιουνίου έως και Σεπτεμβρίου.
 • Κλειδωνιά. Το χωριό Κλειδωνιά είναι ένα μικρό γραφικό χωριό που βρίσκεται ανάμεσα στην Κόνιτσα και τα Ζαγοροχώρια, πολύ κοντά στη φημισμένη χαράδρα του Βίκου και την γέφυρα του ποταμού Βοϊδομάτη. Αξίζει να επισκεφθείτε το σπήλαιο Κλειδί και το σπήλαιο Μεγάλακος.
 • Πωπωγιανή. Το χωριό Πωγωνιανή βρίσκεται διατηρεί την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο Πωγωνίου – Δερόπολης και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ενώ αν είστε λάτρεις του κυνηγιού μην παραλείψετε να κάνετε έναν περίπατο στη φύση που περιβάλει τον οικισμό.


Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι

 • Μουσείο Βρέλλη. Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας είναι δημιούργημα του καλλιτέχνη Παύλου Βρέλλη. Ο ίδιος έδωσε στο κτίριο του Μουσείου μορφή Αστικής Φρουριακής Αρχιτεκτονικής της Ηπείρου του 18ου αιώνα. Τα εκθέματα του Μουσείου χρονολογούνται από την περίοδο των Αρχαιοελληνικών χρόνων, ενώ περιλαμβάνονται αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων και κέρινα ομοιώματα ηρώων σε φυσικό μέγεθος που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.
 • Δωδώνη. Η Δωδώνη υπήρξε τόπος λατρείας από τα προϊστορικά χρόνια. Ο χρόνος ίδρυσης του Μαντείου είναι άγνωστος, όπως πιθανολογείται ότι υπήρχε ήδη κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους, καθώς υπάρχουν σχετικές αναφορές στην «Ιλιάδα» του Ομήρου. Στο υπαίθριο ιερό, όπως ήταν αρχικά, πιστεύεται ότι ο Δίας κατοικούσε στις ρίζες της ιερής βελανιδιάς, ενώ οι ιερείς έδιναν χρησμούς στους επισκέπτες σύμφωνα με το θρόισμα των φύλλων της. Αξίζει να δείτε τα σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, όπως την ιερά οικία (ναός του Δία του 4ου αιώνα π. Χ.), το θέατρο χωρητικότητας 18.000 ατόμων, το βουλευτήριο, το στάδιο, το πρυτανείο (κατάλυμα των ιερέων), και την Ακρόπολη στην κορυφή του λόγου.
 • Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων (Τζαμί Ασλάν Πασά). Το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο φιλοξενείται στο Τζαμί του Ασλάν Πασά. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν μια πλούσια φωτογραφική συλλογή, κηροπήγια, κάδρα, κεραμικά βάζα, κοσμήματα, όπλα, παραδοσιακές φορεσιές, υφάσματα και ξυλόγλυπτα έπιπλα. Σημαντικά εκθέματα είναι τα όπλα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, το ξίφος του ποιητή Λορέντζου Μαβίλη, το όπλο του Εσάτ Πασά. 
 • Βυζαντινό Μουσείο. Στο Μουσείο φιλοξενούνται ευρήματα ανασκαφών από την παλαιοχριστιανική έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο. Στο «Θησαυροφυλάκιο» στεγάζεται συλλογή αργυροχοΐας.
 • Λαογραφικό Μουσείο « Κώστας Φρόντζος». Στο Μουσείο φιλοξενούνται εκθέματα που αναφέρονται στον 19ο και 20ο αιώνα και αντικείμενα του Ηπειρώτικου λαϊκού πολιτισμού όπως ανδρικές και γυναικείες παραδοσιακές στολές, κεντητά, υφαντά, έργα αγγειοπλαστικής, έργα χρυσοχοΐας και ασημουργίας, ξυλόγλυπτα και εργαλεία.
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Περιλαμβάνει ευρήματα διεθνούς φήμης διαφόρων περιόδων. Τα πιο σημαντικά προέρχονται από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και του Νεκρομαντείου του Αχέροντα.
 • Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, εφημερίδες, τυπογραφικά στοιχεία από το παράνομο τυπογραφείο, βιβλία για τη δράση της Αντίστασης, και στρατιωτικούς χάρτες.


Τι να δοκιμάσετε

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές πίτες, τον τραχανά, τις χυλοπίτες, τα γλυκά ταψιού, και ιδιαίτερα τον Γιαννιώτικο μπακλαβά και το κανταΐφι.


Τι να ψωνίσετε

 • Γλυκά ταψιού
 • Χυλοπίτες
 • γιαννιώτικος μπακλαβάς και κανταΐφι
 • Ασημένια κοσμήματα
 • Ναργιλέδες
 • Σκαλιστά σκεύη
 • Χυτά φωτιστικά

 


Χρήσιμα τηλέφωνα για τον επισκέπτη

ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, τηλ. επικοινωνίας: 26510- 26.286
Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, τηλ. επικοινωνίας: 26510- 26.218
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, τηλ. επικοινωνίας: 26510- 99.111
Τουριστική Αστυνομία Ιωαννίνων, τηλ. επικοινωνίας: 26510- 25.673


Φωτογραφικό Αρχείο

πίσω στην κορυφή